Bangkok, een elegie

In december 2022 liep Springers biografe als vanouds rond op tropische locaties. Een stop was er in Bangkok, waar Schneider van 1966-1969 als diplomaat verbonden was aan de Nederlandse ambassade. In 1990 keerde hij er samen met zijn vrouw terug, ditmaal als de schrijver F. Springer en gaf hij er een lezing in de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Die terugtocht inspireerde hem tot de novelle Bangkok, een elegie waarin hij zijn Bangkokse jaren als diplomaat verwerkte.

Ook het legendarische Oriental Hotel wordt in Springers novelle genoemd, het logement waar ooit auteurs als Graham Greene en Joseph Conrad logeerden. Enkele van hun boeken vonden een onderkomen in de bijzondere bibliotheek van de ‘Grande Dame’ van Thailand.

In 2005 schonk Springer een exemplaar van Bangkok, een elegie aan de Oriental-bibliotheek. Zeventien jaar later is deze novelle nog steeds in de boekenkast terug te vinden.

Daar staat het bescheiden boekje pal naast een kloeke biografie van Schneiders meest geliefde auteur, F. Scott Fitzgerald. Toeval?

Plaats een reactie